top of page

Kolmastoista luukku

Pintaraapaisu itsetunnosta paljastuu kolmannentoista luukun takaa. Tämä on aihe, johon varmastin tulen vielä palaamaan pidemmän tekstin muodossa! Nimittäin hyvä itsetunto on avain miellyttävään elämään. Silloin eivät epäonnistumiset jää kaivelemaan mieltä, ihmissuhteet ovat toimivia ja itsensä kanssa on hyvä olla. Valitettavan monet kuitenkin kamppailevat huonon itsetunnon kanssa. Lukeudun itsekin toisinaan siihen joukkoon.

Joskus itsetunto on nollassa. Tai ehkä jopa miinuksen puolella. Ajatukset kiertävät ikävää kehää, joka toistaa itseään: olet arvoton, olet ruma, olet turha. Et saa mitään aikaan, muut ovat parempia, turha edes yrittää. Se on päänsisäinen suo pahimmasta päästä.

Onneksi tasapainoa tuovat hyvän itsetunnon hetket. Ne, joina on aidosti ylpeä itsestään, kokee pärjäävänsä ja olevansa arvokas juuri sellaisena kuin on. Saa aikaan asioita, joita itse pitää merkittävinä. Katsoo peiliin ja voi rehellisesti todeta näyttävänsä hyvältä.

Kuten monet muutkin, myös minä olen joutunut toteamaan, ettei itsetuntoon ole mitään pikaista kohotusta olemassa. Toki sitä voi hetkellisesti nostattaa laittamalla päälle lempivaatteensa tai meikkaamalla, ostamalla kivoja juttuja, saamalla kehuja. Mutta yhtä nopeastin kuin niillä saa itsetunnon kohoamaan niin se myös laskeutuu takaisin lähtöpisteeseen.

Tahdonkin jakaa nyt joitakin vinkkejä, millä itsetuntoa saa kohotettua. On muistettava, että jos itsetunto on todella alhainen, voivat mainitsemani harjoitukset tuntua vaikeilta tai siltä, etteivät ne hyödytä mitään. Kyse on kuitenkin harjoitteista, eihän kukaan ekan salilla käynnin jälkeen saavuta huipussaan olevaa lihaskuntoa!

  1. Jos vertaat itseäsi johonkuhun, vertaa omaan menneeseesi, älä muihin ihmisiin. Tämän koen tärkeimmäksi! Sinä olet sinä ja hän on hän. Ja se mitä joku toinen on, ei ole pois sinulta. Jos toistuvasti löydät itsesi selaamassa ihailemiesi tai kadehtimiesi ihmisten sometilejä ja tunnet olosi alempiarvoiseksi, LOPETA SIIHEN PAIKKAAN. Jos jotain, käytä heitä inspiraationa! Ja muista, että he ovat ihmisiä siinä missä kuka tahansa muukin! Kateus, mustasukkaisuus tai katkeruus eivät vie sinua mihinkään.

  2. Puhu itsellesi mukavasti ja kosketa itseäsi. Tämän voi aloittaa pienestä! Katso itseäsi peiliin ja kehu. Oli kehu alkuun kuinka pieni tahansa. Koskettamisen ei tarvitse olla seksuaalista, jos se tuntuu vaikealta. Voit vaikka silittää kättäsi. Ja kun tuntuu mukavalta, voit silittää niitä kohtia kehossasi, joista et pidä ja samalla kiitää kehoasi, että on tuonut sinut tähän saakka. Lopulta voit koittaa 30 päivän ”Minä rakastan sinua. Minä todella rakastan sinua”- haastetta, jossa katsotaan itseään silmiin tunnustaessaan rakkautta itseään kohtaan.

  3. Tee asioita mistä pidät. Sinun ei tarvitse olla hyvä niissä asioissa, kunhan vain pidät niiden tekemisestä. Jos tykkäät tanssia, laita musiikit täysille ja tanssi, osasit tai et, ei sillä ole merkitystä! Tämä auttaa varsinkin niinä hetkinä, kun itsetunto huitelee pohjalukemissa. Ja mitä useammin teet asioita mistä pidät, sen paremmaksi niissä tulet ja samalla itsetunto nousee!

  4. Listaa kiitollisuuden aiheita. Tämä ei suoranaisesti liity itsetuntoon, mutta yleiseen elämänlaatuun. Jos joka päivä pysähtyy miettimään edes kolme asiaa mistä on kiitollinen, paranee fiilis. Käytin tätä raskaan eron aikana itsehoitomenetelmänä, kun 90% päivästä kului itkemiseen ja pahassa olossa vellomiseen. Aloin ennen nukkumaan menoa sängyssä miettimään joka ilta mistä olen kiitollinen ja nukahdin hymyillen, enkä hysteerisestin itkien.

  5. Mikäli itsetuntosi on huono, koska pidät itseäsi epäviehättävänä, muista, että olet paljon enemmän kuin ulkonäkösi. Sitä paitsi, kauneus on katoavaista ja suhteellista! Se mitä sinä pidät rumana, voi toinen pitää kauneimpana näkemänään asiana. Jos tilanne kuitenkin on se, ettei peiliin katsoessa mieleen tule mitään hyvää mieleen, on parempi olla hiljaa. Eli ei ainakaan haukkua itseään, nimittäin sillä tavalla vain painaa itse omaa itsetuntoaan entistä alemmaksi.

Kaikki julkaisut
Uusimmat julkaisut
Hakusanat
No tags yet.
bottom of page